ПЕРСИ ООД представя най-мощната графична станция за CAD/CAM приложения

юли 21, 2022by adyiflar0

Уникална по рода си суперпроизводителна графична станция, която може да задоволи потребностите от високоскоростни изчисления и рендериране и на най-взискателните клиенти, бе конструирана от инженерите на ПЕРСИ ООД. Системата PERSY Stinger използва ненадминатия процесор на AMD Ryzen Threadripper Pro с цели 64 физически и 128 логически ядрa. Конфигурацията включва 128 GB оперативна RAM памет 3200 MHz, като дънната платка поддържа до 2 TB памет, има 6 слота PCIe 4.0 x16, 4 слота M.2 PCIe 4.0 за бързи дискове, има и два интерфейса U.2, поддържащи софтуерен масив RAID 0 и 1, както и 4 високопроизводителни GPU чипа.

Ключовите приложения на системата са за компании, насочени към компютърен дизайн и производство, създаване на мултимедийно и развлекателно съдържание, дизайн на продукти и инженерни симулации. Системата PERSY Stinger е подходяща и за специалисти, разработващи технологии за изкуствен интелект (AI), оптимизирана е за всички CAD/CAM приложения , както и софтуери за видео- и фотообработка.

За кого е предназначена системата?

Няма по-мощна работна станция, която да обслужва различен набор от софтуерни приложения в съответствие със специфичните нужди на клиентите. Основните приложения, за които тя e оптимизирана, са CAD/CAM апликации, като тя е подходяща за фирми, занимаващи се с компютърен дизайн и производство.

търговски директор на ПЕРСИ ООД Светослав Кърпачев.

След появата на процесор Threadripper Pro на пазара ПЕРСИ ООД като водещ технологичен лидер в България го внедрява в системи за изпълнение на сложни задачи за постпродукция, обработка на филми и много други.

Системата PERSY Stinger е подходяща и за проектиране на продукти и за инженерни симулации.

Най-често това са проекти, при които се разработват съответните видове материали за различни индустрии, проектират се различни по сложност и преназначение детайли, както и цялостната схема и визия на крайния продукт, обяснява Йордан Панчев, технически експерт в ПЕРСИ ООД. Чрез такава система инженерните отдели могат по-бързо да направят дизайна на изделията, да ги рендерират, да ги огледат от всички страни и да видят недостатъците им в дигитален вид и след това продуктът може да се пусне в масово производство.

Основни предимства на системата:

Перфектното съчетаване на компоненти я прави е по-ефективна, по-бърза и по-екологична.

  • По-добри характеристики. Системата осигурява по-добри комуникационни възможности чрез поддръжката и на 1 Gbps, и на 10 Gbps свързаност. Сервизирането също е подобрено чрез отдалеченото управление от сървърен клас IPMI. Освен това системата може да бъде конфигурирана гъвкаво благодарение на широкия избор от качествени компоненти, които ПЕРСИ доставя и вгражда в своите продукти. Екипът създава решение, оптимизирано и адаптирано за конкретния вид приложение, което клиентът използва в своята дейност.
  • По-голямо бързодействие. Съществено предимство на системата е, че в нея могат да бъдат монтирани едновременно 4 видеокарти с двойна ширина, което я прави много подходящо решение за специалисти по изкуствен интелект и машинно обучение. По-голямата продуктивност на тези приложения се постига и с помощта на 4 диска NVMe M.2 с интерфейс PCI-E от четвърто поколение. Осемте слота DIMM поддържат до 2 TB памет DDR4 3200. Скоростта на обработка се подобрява още повече благодарение на 4-те суперпроизводителни чипа на Nvidia Quadro/RTX GPU.

Поръчката за изграждане на представената система Persy Stinger цели обработка на видео и снимков материал, което е част от рендерирането на финалния продукт. В резултат спестява критичен времеви ресурс в сравнение с използването на конвенционално оборудване.

Например на серията Intel Core или серията AMD Ryzen ще е нужно 3 пъти повече време за изпълнение на същите задачи. Същевременно, ако компанията потребител ще използва такава конфигурация в офисна среда, а не в сървърно помещение, може да инвестира в работни станции с Threadripper Pro и да реализира комбинация от тях за завършване на целите си проекти, без да се налага да инвестира допълнителни средства в специализирано място за експлоатация.

 

  • По-екологична. Системата разполага с 1600-ватово захранване, което работи с до 92% ефективност. Възможността за добавяне на водно охлаждане подобрява управлението на топлината, излъчвана от процесорите.

 

Работа с големи обеми данни

При CAD/CAM приложенията често има огромни проекти, при които обемът на данните за обработка надхвърля стотици GB. Ако регулярни работни станции трябва да рендерират всички тези данни, а след това проектантът иска да види отблизо дадена сграда или сложна машина с всичките й елементи, задачата ще бъде изпълнена доста бавно. Ако избере решение като новата система PERSY Stinger, това ще спестява много време на проектантите.

При наличие на няколко поръчани проекта, наредени във времето, тяхната ефективност се увеличава многократно, обяснява Светослав Кърпачев. Малко по-високата инвестиция в подобен род работни станции му носят ползи в дългосрочен план както във финансово отношение, така и във времево.

Предимства на професионалните видеокарти

Системата PERSY Stinger предоставя едновременно много мощен процесор, предназначен за един тип изчисления, в съчетание със специална графична карта, чиято цел е за поема други типове. „Реално в графичната карта има системен софтуер, който оптимизира паралелната работа на множество ядра. Чипът GPU разполага с т.нар. CUDA ядра, които могат да се разглеждат като много на брой отделни малки процесори, обяснява Йордан Панчев. Централният процесор може да изпълни определен брой задачи, защото всички данни и обработки трябва да „преминат“ през него. Когато се използват ядрата CUDA, които в монтираната графична карта на Nvidia са 7168, при стартиране на една задача тя се изпълнява паралелно от всяко от тези ядра. При приложенията за изкуствен интелект или множество задачи могат да бъдат формирани групи ядра за всяка задача и дори всяко от тях може да изпълнява отделна такава. Паралелната обработка осигурява изключително бързо изпълнение на по-сложните задачи.“

Второто предимство на професионалните графични карти е, че те разполагат с много по-бърза памет от оперативната RAM памет на централния процесор. „Реално паметите КЪМ графичните чипове са с по-висока честотна лента, консумират по-малко електрическа енергия, имат по-малки изисквания за температура от DDR, което позволява да имат по-добро представяне и скорост.“

Софтуери като DaVinci Resolve, CINEMA 4D, V-RAY, AUTODESK 3DS MAX, HOUDINI, UNREAL ENGINE, UNITY и други приложения за видеообработка дават възможност на потребителя да избере каква част от монтираните GPU контролери да „впрегне“ за дадена работа. „С колкото по-мощна система разполага един дизайнер, толкова по-производителен е. Често се залага на по-евтини и слабопроизводителни решения, при които финалното рендериране отнема няколко дни. С тази графична система времето за рендериране е оптимизирано, което позволява драстично по-бързо преминаване към следващия проект“, обяснява Йордан Панчев

Картите RTX, монтирани в системата на PERSY, поддържат и технологията Ray Tracing, като общо 56 ядра изпълняват бързите изчисления на светлосенките на обектите, което е важно за един сложен 3D проект. Друго ключово предимство на тези професионални видеоконтролери е, че разполагат с огромно количество памет (20 GB) GDDR6, но освен това са оптимизирани за енергийната мощност, по 200 W единият, докато декстоп вариантите на графичните карти са по 400 – 500 W. За разлика от десктоп контролерите, професионалните видеокарти в работната станция използват памети, поддържащи корекция на грешки (ECC). Технологията предпазва от внезапно спиране на задачата и прекратяване на целия проект.

За по-сложни задачи между две видеокарти може да се изгради твърда връзка, чрез която двете карти да работят заедно, като тази връзка осигурява пропускателна способност до 112 GB/s в двете посоки, или многократно по-бързо, отколкото през PCI Express.

Висока свързаност

Система PERSY Stinger e оборудвана с бързи 10 Gbps мрежови връзки. В зависимост от приложенията и средата, в които клиентът ще използва конфигурациите, връзките могат да бъдат от 10 до 200 Gbps чрез монтиране на допълнителен контролер. „По този начин се осигурява високоскоростен обмен на големи обеми данни между работната станция и масивите за съхранение на тези данни. С подобни обеми работят постпродукционни студиа, но и редица CAD/CAM проекти могат да генерират такива“, коментира Кърпачев.

Няколко такива работни станции, разполагащи с бързи връзки към системата за съхранение на данни, позволяват на съответните дизайнери, да работят едновременно по един и същ проект.

Напишете коментар

Вашият email няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *